Sunday, January 17, 2010

Banu Manta

Sediul Primăriei Sectorului 1 din Banu Manta este clădire de patrimoniu. Edificiul este realizat după planurile arhitecţilor N. Georgescu şi G. Cristinel. Frumuseţea arhitecturală este sporită de turnul cu acoperiş ascuţit, dominat de statuia unui străjer în armură medievală. Construcţia a durat 9 ani, din 1927 până în 1936. Frescele din Sala de Consiliu a Primăriei Sectorului 1, care îl reprezintă pe Regele Carol al II-lea, au fost scoase la lumină în vara anului 2007 ( au fost realizate în anii '30 ca un omagiu adus monarhiei, de către artista Olga Greceanu, la puţin timp după ridicarea clădirii din Banu Manta nr. 9). Astfel, pereţii din Sala de Consiliu au fost acoperiţi cu imaginea lui Carol al II-lea şi a altor personaje alegorice care simbolizau principalele instituţii în stat. După cel de-al doilea război mondial, comuniştii au considerat frescele nepotrivite şi compromițătoare pentru noul regim şi le-au acoperit cu mai multe straturi de humă. Tot atunci au fost îndepărtate şi efigiile metalice ale uşilor cu simboluri monarhice.

2 comments:

J_on_tour said...

Hey Wind, I can't believe no one has commented on this. I have sets of postcards like these on my stair wall of various European cities. You should be selling these to the tourists. This is really good, J

Amelia & Mihai-Stefan CHIRCA said...

Are dreptate! Pe de alta parte, de abia acum am descoperit postarea asta, atras de imaginea cladirii pe care o vad cand ies in balcon la Bucuresti ;) Frumos desenul, interesante informatiile!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...