Monday, August 1, 2016

Lotusi in Parcul Circului
























E stabilit faptul că cei mai mulți bucureșteni trăiesc acolo unde se nasc - în cartierul lor, adică. Mai ajung la vreun mall, mai au ocazia să muncească prin alt sector - dar ei, acolo-și duc viața: la ei în cartierul de baștină.
Bucureșteanul autentic habar n-are, de multe ori, cum să ajungă în Piața Romană; pe unde se intră în Gara de Nord; dacă Giuleștiul e lîngă Colentina sau Giurgiului…
Nu glumesc.
Uneori îmi vine să fac o listă - cu acele locuri pe care cineva trebuie să le vadă, dacă tot trăiește-n orașul ăsta. Dar n-am făcut-o niciodată.
Și, cu toate astea, sînt locuri unde-ar trebui s-ajungi; să vezi ce-i acolo. Să intri-n Ateneu, să te plimbi pe Calea Victoriei sau între Romană și Unirii. Să ajungi în Parcul Carol și - poate - să vezi străduțele-n pantă din-prejur. Să urci la Mitropolie, să vezi Gara, să bați Cotroceniul, să caști gura prin Obor, să intri-ntr-un talcioc, să vizitezi Cimitirul Bellu, să pășești într-un muzeu, să stai pe bancă-n Grădina Botanică, să călătorești cu tramvaiul…
Multe, multe-s de făcut în București.
Și mai știu una-n plus: să mergi să vezi nuferii din Parcul Circului. Să-i prinzi înfloriți și să te minunezi că așa ceva, atît de frumos, se poate găsi-n orașul ăsta.
Si inca nu v-am spus despre atractia parcului – in mijlocul sau se afla “Lacul cu izvoare naturale”, pe marginea caruia cresc superbii lotusi egipteni si o perdea inalta de stuf.
Desi pare greu de crezut, acesti lotusi pe care ii puteti admira oricand in Parcul Circului, au fost numiti "suflarea vietii" in inscriptiile egiptene, acum cateva mii de ani.
Pentru ca noaptea se inchid si coboara sub apa iar dimineata se inalta si infloresc din nou, lotusii au devenit un simbol viu al creatiei si soarelui, al renasterii. Folositi la festivitati si oferiti in dar ca semn de prietenie, lotusii erau considerati sacri, chiar Egiptul faraonic fiind asemanat cu o floare de lotus, tulpina fiind fluviul si floarea - delta./ metropotam


26 comments:

Anonymous said...

Tu eşti felurită la nesfârşit în exuberanţa universului,
Doamnă cu multiple măreţii!

Calea ta este semănată cu lumini,
atingerea ta face să nască flori,
trena rochiei tale mătură un dans de stele
şi muzica ta cu note diverse îşi află ecoul printre
nenumărate lumi.
Dar, unică în misterul de necunoscut al sufletului,
o, Doamnă a tăcerii şi singurătăţii,
iată, te-ai preschimbat în corolă de lotus pe tulpina
Iubirii...


Rabindranath Tagore, "Sufletul priveliştilor"

T@PoppyPlacePdx said...

Gorgeous Work :) T.

Fram Actual said...

I love No. 6 .... it seems like a portrait of me. I love Ladyduck, too .... my kind of girl. I love the boat .... it is, in a way, a character study.

The photography is brilliant, Daliana .... often very delicate and very fragile -- a concept which unnerves me.

Bob Bushell said...

Beautiful images, I love them all.

Rick Forrestal said...

Beautiful lotus flower photos.
Nicely done.

Ola said...

Nice!

DUTA said...

Thanks for the tip. If I happen to be in Bucharest I'll sure make a visit to Parcul Circului (The Circus Park) to view the lotus plant and flowers. Your photos of it are awsome.

Suzana said...

Ce minunate fotografii ai reusit! Am fost in acest parc cand a fost frig, dar chiar o sa merg sa vad nuferii. Multumesc mult pentru aceasta postare, Daliana! Mi-a creat asa, o stare de mult bine!
Zile excelente de august iti urez, cu drag!

Rajesh said...

Very pretty flowers.

Cristi said...

Faine poze! Trebuie sa revizitez acest parc cat de curand. :)

Personale said...

Superbi
nu am stiut ca mai sunt pe lacurile din Bucuresti...sincer
Chiar am vazut la metrou buchete-buchete de nuferi, splendizi
Imi mai luam si am fost tentata sa cumpar, insa eram intre drumuri si mi-era teama sa nu se ofileasca
Dar, sa ii vezi in natura e de-a dreptul magnific.

.✿*E LENA*✿. said...

Frumoase fotografii,la începutul luni iunie am fost și eu
în parcul Circului și nu erau nuferi!
O zi minunată îți doresc!
Te îmbrățișez și mulțumesc de vizită!

ileana-carmen said...

Ce frumosi sunt! O saptamana plina de intamplari vesele iti doresc!

Poteci de dor said...

Mulţumim pentru toate frumuseţile pe care le împarţi cu noi!

Cloudia said...

You possess a wonderful eye

Zina said...

Frumoase fotografii și frumos articol! Acum mi-am dat seama de cât amar de vreme n-am mai călcat prin Parcul Circului...

Zi frumoasă!

coco said...

superbi...sper sa nu-i distruga careva!

Diana said...

Superbe fotografii! Si sa vreau sa scriu care-mi place cel mai mult n-as putea. :) Florile de lotus sau rata sau broastele testoase... Sa nu mai zic de unele cu "detalii" si oglinda apei; foto cu barca e ca o pictura. :)
Numai bine si spor la foto! :)

Linda said...

Beautiful photos!!! Greetings from Montreal, Canada. :)

Ruxandra said...

Frumoase poze! Chiar ai dreptate în legătură cu unele persoane din București care nu știu Bucureștiul. Îl știu eu mai bine decât ele și nu stau acolo.

Mirela-Carmen said...

Minunate fotografii ai facut!!! Nuferii arata superb iar broscutele testoaseau fost o surpriza placuta! Nici nu stiam ca poti vedea in Bucuresti testoase. :)

vio said...

De multe ori am ajuns aici si i-am vazut. Asa cum am vazut si coloniile intregi de broaste testoase, de toate marimile..
Pana sa te citesc habar nu am avut ca lotusii se retrag sub apa noaptea, ca s aiasa iar, la lumina, ziua de dupa..

Asa e, multe, multe locuri frumoase sunt de vazut in Bucuresti.
Din pacate oamenii au ajuns sa traiasca totul cu mare viteza si uita..Uita sa mai vada. Uita sa mai simta emotia acestui "vazut".
Se pierd.

Oana M. said...

Ce lotusi minunati! Eu am apucat sa vad asa ceva doar la Gradina Botanica din Cluj. Dar nu e acelasi lucru sa fie in sera cu a-i vedea in mediul natural, in exterior. Superbe fotografii!

Dana Codori said...

Lotus şi Nufăr e totuna? Nu ştiam! Rar am văzut înfloriți. Şi da, ai dreptate, în viață e frumos să descoperi cât mai multe locuri.

Georgiana said...

Prima data am vazut aceste flori de aproape in Gradina Botanica cand am avut o intalnire acolo. Am fotografiat la flori in acea zi cat pentru o viata intreaga.

Anca said...

Ce poze frumoase ai surprins, este o oaza de liniste acolo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...